Hundarbetets utmaningar

Utter
Arten har blivit riklig nästan överallt på vår kust. I SLHSY:s förvaltningsområden finns den inom alla områden. Den största utmaningen kommer från det faktum att hundarna arbetar ivrigt med dessa djur också. Observationer noteras i fångstrapporter. Observationerna måste vara säkra. Med andra ord kan hundens arbete inte definieras som ett utterarbete förrän en försäkrad observation. Visuell referens, den starka lukten av fisk under en sten är säkra observationer. Uttern flyr ofta ner i vattnet och försvinner helt. Mink dyker oftast upp. Dessutom flyr minkar inte lika lätt ner i vattnet. En vuxen utter kan också skada hundar, om hunden till exempel tar sig in under samma sten. Den största skadan kommer om uttern lyckas bita hundens tår. En sprucken tå innebär en lång sjukskrivning för en brukshund. .

Huggormar
Ställvis kan det finnas gott om huggormar på öarna. Det är inte ovanligt att brukshundar blir bitna av en orm. I värsta fall leder detta till ett avbrott av arbetsdagen och ett besök hos veterinären. Lindriga bett behandlas med god hydrering och vila.

Klövvilt
I vissa områden finns rådjur, vitsvanshjortar och älgar. Brukshunden bör vara en som inte är så värst intresserad av dessa arter. En hunds intresse för klövvilt orsakar alltid slöseri med tid i jaktarbetet. Själva klövviltet skadas inte, de simmar bara bort från öarna till närliggande öar. Problemet är också att det generellt är svårare för hunden att hitta rovdjurets lukt, om den är för intresserad av andra djur.

Sommarstugebor
Det finns också många bebodda öar inom förvaltningsområdet. I dessa områden ska hundarbete anordnas utanför säsongen. Mars – april och senhösten är den bästa tiden för detta arbete. Att sprida information är också mycket viktigt i dessa förvaltningsområden.

Betesdjur
Det finns många öar i skärgården med betande djur. Att kartlägga dessa är viktigt för att undvika konflikter mellan hundar och betande djur. På våren förs de för det mesta till öarna först i maj. På höstsäsongen kan de vara på öarna väldigt sent, ända fram till november.

Terrängutmaningar
Flera öar har terrängegenskaper som gör hundarbetet svårt. Till exempel finns det stora stenbrott och byggnadsverk på försvarsmaktens gamla fästningsöar som är farliga för hundar. Rovdjuren gömmer sig ofta i dessa konstruktioner.