Projekt

Söderlångviks mårdhundsprojekt

Före grundandet av SLHSY utförde den nuvarande verksamhetsledaren detta projekt, fokuserat på fångst av mårdhundar ovan marken. Se materialbanken i avsnittet ”Puskurialueen pyynti” (”Fångst i buffertzonen”) för mer detaljerad information om projektets framsteg

Ett projekt koordinerat av Finska viltverket och genomfört av SLHSY, Stiftelsen för natur och viltvård, som fokuserar på utvecklingen av jakten på främmande rovdjur i skärgården. I den första delen av projektet producerades guiden Naturvårdsmässig jakt av främmande rovdjur i skärgården – Resultat av Sotkaprojektet

Det samnordiska mårdhundsprojektet

Ett samarbetsprojekt för de nordiska länderna, som koordineras i Finland av Finlands Viltcentral. SLHSY:s ansvar i projektet har varit förvaltningen av mårdhundspopulationen i gränsområdena mot Fastlandsfinland och Ålands skärgård. Under projektets gång har samverkan även skett med aktörer på Åland. Se mer om Ålands arbete med främmande rovdjur i material -avsnittet.

Biodiversea Life-IP

SLHSY bedriver fångst av främmande rovdjur som en del av projektets verksamhet i dess förvaltningsområde mellan Skärgårdshavet och Ingå-Lovisa. Enligt den plan som gjorts i projektet ska jakten följa Forststyrelsens etiska regler och koncentrera jakten till områden som är viktiga för fågelfaunan.

Kova-Vipe-projekt

Mot en ansvarsfull invasiv rovdjursjakt – projektet Kova-Vipe (2022–2024). Målet med ”Mot ansvarsfull jakt på främmande rovdjur – Kova-Vipe” var att utveckla SLHSY:s verksamhet som förening och att säkra en fortsatt ansvarsfull jakt på främmande rovdjur i skärgården. Bland annat har dessa webbsidor implementerats av projektet. Andra åtgärder inkluderade: fällfångst av mink som övervakas av viltkameror, räkning av fåglar inom förvaltningsområdena och fortsatt övervakning av GPS-sändarförsedda mårdhundar. I projektet testades också en drönare utrustad med en värmekamera för att lokalisera mårdhundar i skärgårdens vass. finansieras av Jord- och skogsbruksministeriet.

Stabilitet för invasiv rovdjursjakt i skärgården

Projektet kommer att säkerställa att professionelt verksamhetsledning fortsätter fram till slutet av 2026. Med stöd av projektet har en landstigningsbåt köpts in för att användas i fältarbete, och de nödvändiga driftskostnaderna för båtarna kommer att täckas. Projektet finansieras av Metsä Groups finansieringsprogram för naturvårdsprojekt.